Noutati

Cum sa folosesti comunicarea in favoarea businessului tau pe timp de criza

5 lucruri pe care le poti face imediat pentru promovarea pe timp de criza

Chiar daca stim ca in viata fiecarui business si om situatiile de criza vor aparea cu siguranta, fugim de criza ca dracu de tamaie cu speranta ca noi nu vom fi afectati, ci doar ceilalti. Fugim, fugim pana vine o situatie precum pandemia si, vrem – nu vrem avem reactii. Fie poti avea reactii in sistem loterie, ghicesti ce e util de facut, ai noroc si faci ce trebuie, fie poti avea un plan si astfel sa gestionezi pierderile si sa minimizezi riscurile.

Stiu ca ai mai auzit promisiuni in fel si chip, si nu vreau ca prin acest text sa te invit pe un drum in care nu crezi. Vreau sa impartasesc cu tine aspecte practice din ceea ce am implementat in cei peste 15 ani de activitate in domeniul marketingului si al comunicarii, timp in care am facut parte din echipe ample care au gestionat crize dificile. Ce facem cu marketingul si comunicarea cand activitatea nu se mai desfasoara in normalul cunoscut? Cum ne ajutam de promovare, atat in interiorul businessului, cat si in exterior?

Nu criza, in sine poate crea cele mai mari probleme, ci reactiile pe care le avem, multe dintre ele fara sa ne dam seama. Exista cunoscutele mecanisme de reactie la soc, lupta/fugi/ingheata care se aplica si in comunicarea de criza. Majoritatea se blocheaza si nu stiu ce sa faca. Timpul trece si masurile intarzie sa fie luate, iar rezultatele negative se tot aduna. O alta mare parte de oameni, fug si considera ca, de fapt, criza nu exista sau nu are cum sa ajunga la ei si se dezmeticesc prea tarziu. Daca vrei sa fii printre cei care lupta, iata ce poti face imediat pentru businessul tau.

  • Organizare specifica pentru perioada de criza.

Primul pas este sa constientizezi ca, pe timp de criza, marketingul si comunicarea nu se desfasoara dupa reteta de pe timp de pace. Angajatii au nevoie de alte mesaje, la fel si clientii tai. Ai nevoie de o strategie noua si de o echipa clara si stabila care sa puna in actiune planuri concrete adaptate la situatia curenta. Nu lasa marketingul si comunicarea la si altele, lasa ca ajungem si aici, sa vedem ce se intampla si facem si noi ceva.

Daca nu ai o echipa intern care sa aiba experienta si pregatirea necesara pentru a crea sistemul de comunicare de criza, poti oricand apela la ajutor in exterior.

Daca nu ai deloc un expert sau un servciu extern care sa sustina marketingul si comunicarea si incepi acum, tine cont de faptul ca ai nevoie de experti care sa stie sa gestioneze criza si, de asemenea, de construirea unui sistem profesional de comunicare pentru toate publicurile tale tinta si conform cu obiectivele de business.

Daca ai o echipa, verifica competenta lor de a gestiona o criza din perspectiva marketing si comunicare.

  • NU OPRI COMUNICAREA.

Am scris cu litere mari, deoarece aceasta este cauza Nr.1 care provoaca cele mai mari probleme pe timp de criza. O tendinta naturala, care vine din mecanismul de reactie fuga, construieste una dintre cele mai periculoase iluzii. Daca opresti comunicarea, inchizi usile si te retragi in fortareata vei fi in siguranta. Nimic mai fals. Asa se pierd, din pacate, cele mai multe resurse.

Nevoia de comunicare este parte din sistemul nostru natural, noi ca oameni NU putem sa nu comunicam. In momentul in care tu crezi ca esti in siguranta la umbra fara de comunicarii, ai realizat un singur lucru: iti lasi clientii, angajatii, partenerii, autoritatile sa emita singuri mesajele despre tine. Ei vor ghici ce se intampla, vor inventa ce se intampla, vor intelege sau nu ce se intampla si pe baza a ceea ce ei cred, cateodata fara niciun mesaj real din partea ta, vor lua decizii in ceea ce te priveste. Statistic, rar deciziile sunt cele pentru care tu ai muncit si pe care le-ai merita.

  • Timpul este REGE.

Inca de la primul pas, reorganizarea sistemului de comunicare pentru contextul de criza precum si pentru fiecare actiune de comunicare ai grija sa fie intr-un timp compatibil cu publicul care are nevoie de informatii de la tine.

Daca nu detii informatiile necesare, anunta cand vei putea face comunicarea. Onoreaza fiecare promisiune.

Daca ai mai multe informatii de comunicat, prioritizeaza-le in functie de obiectivele de business, de target, de canalul de comunicare, de contextul in care se intampla comunicarea.

Timpul de raspuns, timpul de informare al publicurilor tale sunt importante, astfel incat relatia dintre business si public sa fie stabilizata si constructiva. Pentru ca stii deja ca nu poti ignora nevoia de comunicare, alege cel mai util moment in care sa oferi o informatie.

  • Reactiv si proactiv.

Atunci cand activitatea iese din fluxul ei normal, reperele cu care angajatii si clientii sunt obisnuiti se pot modifica drastic. In lipsa unui plan de criza, tendinta este de a fi reactiv. Arde undeva, mergi si stingi focul. Iar arde undeva, iar stingi focul. Actionezi pompieristic. Esti reactiv, ceea ce inseamna ca ceva din exterior iti dicteaza actiunea si atunci nu ai controlul rezultatelor. A fi proactiv inseamna sa ai claritate, o claritate pe care o obtii 100% de la strategie si astfel poti sa deschizi drumuri. Functioneaza de fiecare data. Iti promit!

  • Oportunitatile pe timp de criza.

La final, dar nu in ultimul rand! Un adevar fundamental si destul de cunoscut deja este acesta: criza iti ofera multe oportunitati. Poti sa realizezi o linie de audit activa prin care sa identifici noi nevoi ale clientilor, dorinte pe care pana acum nu le-ai observat, o posibilitate de a crea un serviciu nou sau de a-ti dezvolta serviciile. Fii cu simturile active. Exista zeci si zeci de istorii de la brandurile deja consacrate care au cladit istoria datorita crizelor. Scrie istoria ta si transforma criza intr-un ajutor.

Invitatia mea este sa ai incredere in comunicare, pentru ca nu tradeaza niciodata.

Elena Prodan

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *